Från Sahara Marathon till hemsidesbygge

Fredrik och Johan Persson springer Sahara Marathon 2004.

Ur Västsahara 2 2015:

Våren 2003 upptäckte Mölnlyckebröderna Fredrik och Johan Persson att det fanns något som hette Sahara Marathon. Eftersom de båda var intresserade och vana vid resor till exotiska platser samt sportintresserade med fokus på just löpning, kikade de extra noga på denna hemsida.

De bestämde sig för att hänga med det chartrade planet från Italien till de västsahariska flyktinglägren i Algeriet i februari 2004 för att springa de 42 kilometrarna.

Förberedelserna gällde inte bara fysisk träning i snöglopp och mörker. Av farfar hade de tidigt fått upp ögonen för fotografi och film. En ny filmkamera införskaffades för dyra pengar för att dokumentera resan och loppet och producera en egen kortfilm.

Sahara Marathon startade 2001 av en grupp spanjorer och italienare i samarbete med Polisario Front för att Västsaharafrågan skulle uppmärksammas på ett nytt sätt.

Loppet går mellan flyktinglägren El Aaiún, Auserd och Smara mitt ute i öknen. Numera deltar personer från en mängd olika länder – förutom västsaharierna själva. Det finns också kortare sträckor från 21 km till 5.

När Fredrik och Johan sprang för tio år sedan var det cirka 130 deltagare från Italien, Spanien, Storbritannien, Australien, Kanada, USA – och alltså Sverige. 41 av dem sprang hela maran på 42 km.

– Det var egentligen inte så jobbigt att springa. Temperaturen var ganska behaglig, cirka 25 grader, det blåste inte, underlaget var hårt och bra och utan stora uppförsbackar, berättar Fredrik.

– Normalt springer vi en maraton på cirka tre och en halv timme, men den här gången tog det över fem timmar. Vi bad en person filma oss när vi startade och sedan fick vi springa tillbaka och hämta kameran. Detsamma gällde målgången och under själva loppet. Vi stannade ofta, filmade varandra och landskapet, säger han.

– Det värsta var faktiskt maten som vi fick under själva vistelsen. Vi fick kamelköttfärs hela tiden. Det är väl det finaste man kan få där, men vi är båda två vegetarianer, så efter loppet spydde jag som en katt och mådde riktigt kass, berättar Johan.

De båda bröderna nöjde sig inte med att filma själva loppet. I lägren träffade de på och intervjuade en FN-tjänsteman som skulle närvara vid den sista och slutliga frigivningen av marockanska krigsfångar. Riksdagsledamoten Hillevi Larsson (S) var på besök i lägren och bröderna fick en intervju även med henne.

– En annan sak som var lite jobbig var hygienen. Det var inte så lätt att hålla sig fräsch i öknen, säger Johan.

Han försökte förgäves att förmå brorsan att vaska av sig i ett litet handfat före flygresan hem, men Fredrik var alldeles slut efter alla fantastiska upplevelser och studiebesök i öknen och orkade inte.

Det var synd för i Amsterdam klev Fredriks flickvän Jessica på planet och eftersom det var den 29 februari då tjejer ska fria till killar enligt gammal tradition passade hon på att göra det!

Något som broder Johan naturligtvis hade fått veta tidigare och nu hela planet!

Det blev en film av brödernas resa. Den heter Sahara Marathon, är 17 minuter lång och håller mer än väl fortfarande. Musiken har Johan komponerat. Filmen har visats många gånger av bland andra Föreningen Västsahara och ligger nu på YouTube. Det finns en länk från föreningens hemsida www.vastsahara.net under Material. Det går att köpa en cd-skiva.

Inte nog med att bröderna sprang loppet och gjorde det känt genom sin film. De erbjöd sig också att bygga en ny hemsida åt föreningen. Nyfikna och entusiastiska tog de solidariska bröderna tag i denna uppgift och har sedan dess varit webbmasters för sidan. De arbetar båda två inom IT-branschen professionellt och startade redan 1997 att bygga egna hemsidor privat. Men en hemsida för en kulturtidskrift hade de aldrig gjort. I mars lanserades en ny version av Tidskriften Västsaharas hemsida.

Sahara Marathon äger fortfarande rum i slutet av februari och i samband med nationaldagen varje år. Flera svenskar har följt brödernas exempel. En av dem är tidigare EU-parlamentarikern och numera riksdagsledamoten Jens Holm (V). 2015 sprang riksdagsledamoten Johan Büser (S). Flera personer knutna till Emmaus Björkå har också sprungit detta unika maratonlopp.