Brutalt våld mot fotbollsfirare i Västsahara
Debattartikel i Omvärlden 8/8 2019:
När västsaharier firade den marockanska ärkefienden Algeriets seger i Afrikanska mästerskapen i fotboll möttes de av brutalt våld från marockansk polis. Den västsahariska civilbefolkningen i det ockuperade Västsahara är skyddslös – och världen tittar bort. Det skriver Lena Thunberg, redaktör för Tidskriften Västsahara.
I går, den 7 augusti, ställdes 9 västsaharier inför rätta i Västsaharas Marocko-ockuperade huvudstad El Aaiún anklagade för att ha hindrat trafiken, förstört fordon och förolämpat poliser den 19 juli. Rättegången sköts dock upp till 19 augusti men de nio sitter fortfarande fängslade och misshandlade.
Dagen innan hade en spansk advokat Cristina Martinez avvisats från flygplatsen i El Aaiún och tvingats flyga tillbaka till Madrid via Casablanca. Det spanska konsulatet i Casablanca, som hon ringde till, hade inga synpunkter på avvisningen. Hon hade kommit till El Aaiún för att observera rättegången.
– Det är domaren som har rätt att eventuellt neka mig tillträde till rättegången, inte den marockanska passpolisen på flygplatsen, säger hon.
Cristina Martinez är den tionde spanska juristen som försökt närvara vid rättegångar mot västsaharier men avvisats på flygplatsen i år.
Skjuter mot obeväpnade civila
– Var är FN? Var är media? Polisen skjuter mot obeväpnade civila personer.
Så här beskrev svenskan Maria Andersson upprört det som hände i Västsaharas ockuperade huvudstad El Aaiún på kvällen den 19 juli, då Algeriet vann Afrikanska mästerskapet i fotboll i finalmatchen mot Senegal. Maria Andersson var på tillfälligt besök och blev vittne till händelsen.
Hundratals västsaharier som sett matchen på TV rusade ut på huvudgatan för att fira segern för Marockos ärkefiende. ”One, two, three – Vive Algerie!” ropade de.
Redan före matchen hade marockansk polis positionerat sig utanför de få kaféer som fick ha öppet och kört fram vattenkanonbilar med hett vatten. Polis och militär stängde sedan av flera gator och rondeller, så att de firande västsaharierna i princip blev instängda.
Båda sidor började sedan kasta sten på varandra. Vem som började är oklart.
Kvinna överkörd av polisbilar
En 24-årig västsaharisk kvinna blev överkörd på ett övergångsställe av en kolonn polisbilar som for fram i rasande fart. Hon avled senare på sjukhus. Tumult pågick hela natten med flera skadade och gripna. Polisen sköt med gummikulor.
Vid begravningen av den unga kvinnan hade polisen stängt igen den stora porten till begravningsplatsen, endast en liten dörr var öppen. Polisen kontrollerade alla som gick ut. Skadade västsaharier försökte att dölja sitt haltande genom att gå arm i arm med någon av rädsla för att bli gripna.
Dagarna efter 19 juli gick polis in i privathus på jakt efter personer som deltagit i firandet på gatorna. 13 personer anhölls varav fyra är minderåriga.
– Det är vanligt att polisen griper personer, för bort dem och sen är de försvunna – kanske i åratal – utan rättegång och utan att anhöriga underrättas, berättar Maria Andersson.
Den marockanska polisen sökte också efter utlänningar som kunde ha dokumenterat det som hände.
Amnesty kräver utredning
Amnesty International kräver i ett skarpt uttalande 1 augusti en opartisk utredning av det brutala våldet mot de västsahariska fotbollsfirarna. “There is clear evidence to suggest that the Moroccan security forces’ initial response to the Sahrawi protests, which began peacefully, was excessive, and provoked violent clashes which could and should have been avoided.”
Västsaharas president Brahim Ghali uppmanar i ett brev FN:s generalsekreterare att genomföra en oberoende utredning om vad som hände den 19 juli och att äntligen ge FN-styrkan Minurso ett MR-mandat, det vill säga skyldighet att övervaka och rapportera om brott mot de mänskliga rättigheterna.
Även Polisarios representant i Europa har uppmanat EU:s utrikestalesperson att agera så att det eskalerande våldet mot civilbefolkningen i ockuperade Västsahara upphör och att Marocko följer internationell rätt samt respekterar mänskliga rättigheter enligt gemensamma avtal.
Den västsahariska civilbefolkningen i den ockuperade delen av Västsahara är i princip skyddslös. Att vända sig till FN-styrkan på plats är meningslöst, eftersom den saknar MR-mandat.
EU blundar för det marockanska våldet
Vid ett möte mellan EU-ländernas ledare i slutet av juni fastställdes riktlinjerna för den gemensamma utrikespolitiken de närmaste åren.
Sanktionerna mot Ryssland som inleddes 2014 på grund av annekteringen av Krim ska fortsätta.
Några sanktioner mot Marocko, som sedan 1975 ockuperar Västsahara, finns dock inte på tapeten. I stället ska de goda relationerna mellan EU och Marocko stärkas.
EU har det senaste året gått emot sin egen domstol och tecknat handels- och fiskeavtal med Marocko – där ockuperade Västsahara ingår. EU-domstolen har i två domar slagit fast att Västsahara inte ingår i Marocko och följaktligen inte kan ingå i avtal mellan EU och Marocko.
EU betalade 2018 över 1,5 miljarder kronor för att Marocko ska stoppa immigranter över Gibraltar sund till Europa.
Marocko gör allt för att hindra att information från ockuperade Västsahara kommer ut. Det verifieras också i en rapport i våras från Reportrar utan gränser; ”ett område som till stor del är avskärmat från omvärlden, en vit fläck på kartan som knappt några journalister tillåts bevaka.”
Samtidigt har EU olika rättesnören för olika länder och väjer inte ens från att bryta mot sin egen domstol.
Och orättvisorna kan fortsätta så länge inte media flyttar upp Västsahara på dagordningen.
Lena Thunberg, redaktör för Tidskriften Västsahara