Marocko – inte Västsahara – på COP26
Marocko hyllas för sina satsningar på grön energi. Men det är till stor del i ockuperade Västsahara som energi från sol och vind byggs upp. Där ska den användas till att befästa ockupationen och ge energi till militärmakten samt fiskeindustri, fosfatindustri och enorma växthus. Stulna råvaror med andra ord.
Västsahara var totalt uteslutet från det internationella klimatmötet COP26 i Glasgow. Inte heller finns de med i den internationella klimatprocessen som ger möjlighet till viss finansiering mot klimatförändringarna. Ändå är de västsahariska flyktingarna i Algeriet hårt drabbade av hetta och översvämningar.
Närvarande var däremot ockupationsmakten Marocko, som får beröm, hyllningar och pengar för utbyggnad av vind- och solenergi – i bland annat den ockuperade delen av Västsahara. Den energin använder Marocko för att vidmakthålla ockupationen och till utvinning av stulna västsahariska råvaror som fosfat, sand och fisk.
– Västsaharierna har själva utarbetat en klimatplan, men den fick de alltså inte presentera på COP-26, sa Amy Goodman i ett TV- reportage Climate Colonialism: Why was Western Sahara excluded from COP26? i den amerikanska TV-kanalen Democracy NOW! Där intervjuas Polisarios EU-representant Oubi Bouchraya Bachir och engelsmannen Nick Brooks, arkeolog och konsult för klimatförändringen.
Marockos ambitiösa vind- och solenergiprojekt bedrivs till stor del i ockuperade Västsahara och används till att befästa ockupationen och råvarustölden.
2030 kommer troligen 47 procent av Marockos vindkraft att produceras illegalt i ockuperade Västsahara. 32 procent av Marockos solenergi beräknas komma från ockuperade Västsahara, skriver Western Sahara Resurce Watch i en rapport i oktober 2021, Greenwashing Occupation.
– Marocko är alltså inte alls bäst i klassen för förnybar energi, skriver Western Sahara Resurce Watch.
Av de företag som är inblandade i de marockanska vind- och solutvecklingen i ockuperade Västsahara finns italienska Enel och spanska Siemens Gamesa samt General Electric.
Lena Thunberg