Vilka intressen får styra i EU-parlamentet?
Jonas Sjöstedt, före detta EU-parlamentariker och före detta partiledare för Vänsterpartiet, är en av de många svenska politiker från olika partier som i åratal kämpat för västsahariernas rätt till självständighet.
I en krönika i Dagens Arena 23/2 skriver han om mutskandalen i EU-parlamentet.
”Lobbyismen är inbäddad i EU-systemet. Hos den mäktiga EU-kommissionen går storföretagens lobbyister som barn i huset. Ofta har de tidigare och bättre insyn i de lagförslag som tas fram än vad folkvalda och allmänhet har. I takt med att EU-parlamentet har fått större makt har lobbyismen ökat även där. I Bryssel räknas lobbyisterna i tiotusental, de kan företräda frivilligorganisationer, regioner i EU eller andra länder, men allra mest företräder de företag och deras intresseorganisationer. Det är de företag och stater som har starka egna ekonomiska och kommersiella intressen kombinerat med ekonomiska muskler som vi vet kan gå över gränsen och dela ut mutor, inte fältbiologer eller hbtq-rörelsen.”
I december briserade en medial bomb i EU-parlamentet, då före detta och nuvarande EU-parlamentariker greps i Bryssel av belgisk polis, anklagade för att ha tagit emot mutor.
”Lobbyismens mörka sida är korruptionen, att ledamöter får pengar, resor eller gåvor för att lägga vissa förslag, säga vissa saker eller rösta på ett visst sätt”, skriver Jonas Sjöstedt.
Trots Qatar dåliga rykte med hundratals migrantarbetare som dött under bygget av VM-anläggningarna samt brist på mänskliga rättigheter, stod ändå ledamöter i EU-parlamentet och prisade Qatar samt lät sig bjudas flott till fotbolls-VM.
Nu har ljuset satts även på Marocko, som genom sin säkerhetstjänst sägs ha byggt ett nätverk i EU-parlamentet. Marocko har systematiskt plundrat Västsahara på fisk och fosfat sedan 1975. Kritik i parlamentet mot Marockos ockupation av Västsahara ska alltså stoppas. Även här ska mutor ha använts.
Nyligen har företrädare för Qatar och Marocko portförbjudits från EU-parlamentet och eventuella mutbrott ska utredas, skriver Jonas Sjöstedt. Det är naturligtvis bra, men frågan är hur effektiv den utredningen blir. Det är inte alla parlamentariker som vill gå till botten med denna fråga, menar Jonas Sjöstedt.
Dessutom kommer troligen intresset för valet till EU-parlamentet 2024 att ytterligare falna. Och det är främst lågutbildade och EU-kritiker som avstår från att rösta, skriver han.
Läs hela artikeln här: Dagens Arena, krönika 23 /2: Fisken ruttnar från huvudet av Jonas Sjöstedt
Lena Thunberg