Björkåfrihet – långvarigt stöd till västsaharierna

Maria Padron, solidaritets- och hållbarhetschef hos Björkåfrihet.

-Vi sysslar inte med opinionsbildning, men vi stöder två västsahariska organisationer och Polisarios kontor i Sverige sedan många år, säger Maria Padron, solidaritets- och hållbarhetschef för Björkåfrihet, tidigare Emmaus Björkå.

Björkåfrihet är en ideell förening, som samlar in och säljer secondhandartiklar. Föreningen har 6 butiker i Göteborg, Borås, Malmö och Burlöv och 200 anställda.

I Göteborg finns kansliet och en stor sorteringsanläggning,

Överskottet från försäljningen går bland annat till västsahariska och palestinska partnerorganisationer.

Organisationen har stött västsaharierna sedan 1970-talet, då den marockanska ockupationen hade inletts. Från början bestod hjälpen av främst klädbistånd till flyktinglägren i Algeriet.

Numera stöder Björkåfrihet två västsahariska samarbetspartner; Saharawi Voice och Equipe Media.

Saharawi Voice är en liten västsaharisk mediegrupp i flyktinglägren, som tar fram filmat material om livet i flyktinglägren, som sedan visas på sociala medier.

Equipe Media består av västsaharier i den Marocko-ockuperade delen av Västsahara som med fara för sina egna liv försöker skildra livet under ockupation, De filmar i hemlighet och har i samarbete med svenska Råfilm i Malmö producerat dokumentärfilmen 3 Stolen Cameras, som vunnit flera internationella priser. Filmen är 17 minuter lång och finns att ladda ner på Råfilms hemsida.

Den 16 juni har Saharawi Voice i samarbete med Råfilm premiär på dokumentärfilmen Haiyu, som handlar om Mariem Hassan, en legendarisk västsaharisk sångerska som i hela siitt liv med bland annat sin musik kämpat för västsahariernas rätt till självständighet. Hon avled 2015 efter en lång tids sjukdom då hon fortfarande uppträdde.

Lena Thunberg