EU:s högsta ledning och bristen på respekt för lag och rätt

EU-domstolens beslut okt 2024 hyllas av västsaharier i flyktinglägren. Foto: wsrw

EU:s högsta ledning beklagar inte med ett ord att man under 12 års tid försvarat olagliga handelsavtal, stöld och plundring, utan försäkrar i stället ockupationsmakten Marocko om fortsatt stöd och utvidgat samarbete.

I tolv års tid har EU-domstolen behandlat EU:s jordbruks- och fiskeavtal med Marocko. Polisario Front har drivit målet, eftersom avtalen inte utesluter Västsahara, som till stora delar är ockuperat av Marocko.

I ett antal domar har EU-domstolen fastslagit att handelsavtalen mellan EU och Marocko inte kan innefatta västsahariska varor, eftersom Västsahara inte tillhör Marocko.

EU-kommissionen har under årens lopp överklagat domarna. Även EU-parlamentet har röstat emot domsluten.

4 oktober 2024 kom så den slutliga domen från EU:s högsta instans, en dom som inte kan överklagas.

Samma domslut; EU:s jordbruks- och fiskeavtal med Marocko kan inte innefatta västsahariska varor.

Det betyder denna gång att båda avtalen sägs upp och måste avslutas inom 12 månader. Jordbruksavtalet, som när det gäller västsahariska varor, rör mest grönsaker och frukt.

Domen är en stor seger för Västsaharas representant Polisario Front. Äntligen kommer Marockos försäljning till EU av Västsaharas plundrade fisk och grönsaker att upphöra. EU får helt enkelt inte köpa stulna varor.

-Detta är en fin, välförtjänt och välbehövlig seger; det västsahariska folkets rätt till självbestämmande fastställs, säger Senia Bachir, Polisario Fronts representant i Sverige.

Det förvånande är dock att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och dess utrikeschef Joseph Borell omedelbart gick ut med ett pressmeddelande där man förklarade att banden med Marocko nu ska stärkas och tas till en ny nivå.

 

Pressmeddelande från Ursula von der Leyen och Joseph Borell, EU-kommissionen 4 oktober 2024