Inget akutstöd till flyktinglägren

Lotta Johnsson Fornarve, riksdagsledamot (V)

Västsahara är en avkoloniseringsfråga inom FN, Marocko har inte rätt till Västsahara, frågan om Västsaharas status kan endast avgöras genom en rättvis, hållbar och ömsesidigt godtagbar förhandlingslösning i enlighet med folkrätten, inklusive FN:s säkerhetsråds resolutioner. Inget akutstöd till lägren nu, sa biståndsminister Benjamin Dousa 25 oktober.

– Kommer Sverige att skicka akutstöd till flyktinglägren samt garantera ett långsiktigt stöd med mat, medicin och andra förnödenheter? frågade riksdagsledamoten Lotta Johnsson Fornarve (V) biståndsminister Benjamin Dousa (M) i en interpellationsdebatt 25 oktober i riksdagen.

– FN:s matbistånd WFP minskade matransonerna till de västsahariska flyktinglägren med 30 procent i december 2023.

– UNHCR har minskat biståndet med 20 procent 2024. Röda Korset har skurit ned matransonerna till ett minimum.

– 75 procent av gravida och ammande kvinnor lider av svår anemi.  30 procent av alla barn lider av kronisk undernäring, sa Lotta Johnsson Fornarve.

– Dessutom har flyktinglägren de senaste månaderna drabbats av svåra skyfall med översvämningar som skadat skolor, sjukhus och bostäder. Västsahariska hälsoministeriet har förklarat Dakhla som ett katastrofområde.

Lotta Johnsson Fornarve stöddes i sina frågor och information av Jytte Guteland (S) som också besökt flyktinglägren.

– Sverige ger ett kärnstöd till World Food Programme (WFP) och UNHCR, som verkar i flyktinglägren. Dessutom gav Sverige via SIDA ett direktstöd till flyktinglägren 2024 på 10 miljoner för bland annat livsmedel och medciner, svarade biståndsminister Benjamin Dousa.

– Regeringens uppfattning är att frågan om Västsaharas status endast kan avgöras genom en rättvis, hållbar och ömsesidigt godtagbar förhandlingslösning i enlighet med folkrätten, inklusive FN:s säkerhetsråds resolutioner.

– Västsahara utgör en avkolonialiseringsfråga inom FN, så som nämndes tidigare under debatten. Internationella domstolen antog ett rådgivande yttrande om områdets status redan 1975. Det innebar att världssamfundet inte erkände Marockos anspråk på suveränitet över territoriet, sa Benjamin Dousa.

Biståndsminister Benjamin Dousa framhöll vikten av det humanitära biståndet till framför allt Nordafrika och Mellanöstern består men det blir inget akutstöd till lägren i nuläget.

Se eller läs hela debatten i riksdagen här

Lena Thunberg