Mariem Hassan, Västsaharas röst: Haiyu!
Sverigepremiär blev det för den västsahariska dokumentärfilmen Haiyu på Göteborgs Filmfestivalen i januari.
Haiyu på arabiska betyder ungefär: Var starka! Det finns hopp!
Det var också ökenbluessångerskan Mariem Hassans ledord. Född i en nomadfamilj i öknen i den dåvarande spanska kolonin Spanska Sahara, deltog hon aktivt i kampen för ett fritt Västsahara, först mot Spaniens svek som aldrig genomförde avkoloniseringen utan i stället lät Marocko illegalt ockupera landet 1975.
Mariem var då tonåring och flydde tillsammans med familjen och tusentals andra västsaharier till Algeriet. Där upprättade västsaharierna flyktingläger nära gränsen till hemlandet och där fortsatte Mariems liv.
Hon var aktiv i befrielserörelsen Polisarios kamp mot ockupationen. Musiken och sången var hennes vapen. Hon skrev musik och beställde texter av västsahariska poeter. Texterna handlar om kampen för och rätten till ett självständigt land men också om västsaharisk kultur och natur.
-Vi ville skildra Mariem Hassans liv och betydelse och samtidigt ge en bakgrund till Västsaharakonflikten. Vi möter människor som kommer till flyktinglägren på besök som har en helt felaktig bild av vår historia, säger Mohamedsalem Werad.
Han är en av grundarna till filmkollektivet Saharawi Voice, som står bakom långfilmen Haiyu tillsammans med svenska RåFilm. Brahim B Ali från Saharawi Voice är också medskapare.
Saharawi Voice startade 2011 och gjorde då videoklipp som skildrade livet i flyktinglägren.
2016 kom man i kontakt med Råfilm och beslutade att göra en långfilm tillsammans. Svenska insamlingsorganisationen BjörkåFrihet trädde in som sponsor till projektet.
Det tog alltså 9 år att färdigställa filmen på grund av att alla fyra inblandade, Alex Veitch och Anna-Klara Åhrén från RåFilm och Mohamedsalem och Brahim från Saharawi Voice samtidigt måste arbeta för att försörja sig.
-Vi träffades digitalt varje månad och diskuterade. Om vi var oense om något så röstade vi, berättar Mohamedsalem.
Mariem Hassan, som var en älskad ikon i det västsahariska samhället och som dessutom gjort europeisk karriär, hade avlidit året innan, 2015, efter många års kamp mot en cancersjukdom.
-Därför har vi ju inga intervjuer med henne tyvärr, men vi har intervjuat en av hennes döttrar samt vänner som kände henne under lång tid, säger Mohamedsalem.
Haiyu innehåller en hel del arkivmateriel om främst Marockos ockupation och kriget som pågick i 16 år.
Haiyu hade premiär vid en filmfestival i Sheffield 2024 där den fick Ungdomens pris. Den har visats i Norge och Frankrike på olika festivaler. Nu väntar Kosovo, Norge igen, Stockholm och Malmö.
Svenska RåFilm gjorde tillsammans med det västsahariska mediekollektivet Equipe Media den dokumentära kortfilmen 3 Stolen Cameras 2017. Filmen skildrar livet i den Marocko-ockuperade delen av Västsahara, där västsaharier, som öppet motsätter sig den marockanska ockupationen trakasseras, förföljs eller fängslas. De västsaharier som filmar med kameror eller mobiler i i hemlighet riskerar sina liv för att få ut dessa bilder.
-Filmen 3 Stolen Cameras har fått många priser och ligger på vår hemsida. Den är bara 17 minuter lång och skildrar egentligen endast situationen i den ockuperade delen av Västsahara. Nu ville vi ge en fylligare bild av Västsaharas historia samt berätta om Mariem Hassan, en symbol för västsahariernas kamp, säger Alex Veitch
-Det tar tid att göra dokumentärfilmer men vi är glada att vi nu medverkat till både en kortfilm från ockuperade Västsahara och en långfilm från flyktinglägren, säger Ann-Klara Åhrén, också från RåFilm.
Lena Thunberg