EU-länders politik ska inte bestämmas av diktaturer
”Vi fördömer Spaniens nya hållning och det sätt som EU låter Marocko diktera europeisk politik. För att uppnå en hållbar och varaktig fred måste självbestämmanderätten tillgodoses.”
Det skriver EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S) och Gabi Björsson (ordförande för Emmaus Stockholm) i en debattartikel i Omvärlden 13 april.
Spanien har gjort en helomvändning i sin Västsahara-politik från att stå bakom FN till att stödja ockupationsmakten Marocko. Det kan inte ses som annat än ett resultat av Marockos utpressning, menar de.
Spanien avkoloniserade aldrig Spanska Sahara utan överlämnade kolonin till grannländerna Marocko och Mauretanien – i strid med internationell rätt. Enligt FN har västsaharierna rätt till självbestämmande genom en folkomröstning. Tills nu har Spanien ställt sig bakom denna linje.
Men Marocko, som genom de spanska enklaverna Ceuta och Melilla, har landgränser till Europa, har använt migrantfrågan i det politiska spelet.
EU har belönat Marocko rikligt genom handelsavtal och partnerskap för att inga migranter ska ta sig över till Europa.
2021 låg Polisarios, då covidsjuke ledare Brahim Ghali under en kort tid på sjukhus i Spanien. Denna sjukdomsvistelse förargade Marocko så till den grad att Marocko släppte igenom 10 000 migranter på bara några dygn till Spanien.
Budskapet var tydligt: Spelar ni inte efter våra regler, så öppnar vi våra gränser.
Att Spanien nu har ställts sig på ockupationsmaktens sida är djupt oroande, menar artikelförfattarna. ”Vad blir nästa krav från Marocko? Vilka andra auktoritära ledare ser möjlighet att utpressa EU?”
Spaniens hållning får inte normaliseras. Sverige, som står upp för folkrätten och västsahariernas rätt till självbestämmande, har en viktig roll här.