Göteborgs Afrikagrupp – fullt ös för Västsahara

Karin oh Gunnel Alsén, kärntruppen i Göteborgs Afrikagrupp

-Kommer ni ihåg den stora festen för Västsahara på Oceanen med massor av folk, musik, sång, auktion med Lars, bokbord, västsahariskt besök med mera? frågar Karin.

-Det var inte en fest, det var två stora fester på Oceanen! säger Gunnel.

Systrarna Karin och Gunnel Alsén har varit kärnan i Göteborgs Afrikagrupp (GAG), den grupp inom Afrikagrupperna som varit mest aktiv under åren för Västsaharafrågan.

-Det var nog i slutet på 90-talet, som vi bildade en Västsaharagrupp inom GAG med bland andra Lars och Kristin, tror Gunnel.

Medlemmarna i GAG tillsammans med Föreningen Västsahara/Tidskriften Västsahara organiserade en studiecirkel, bjöd in experter som författaren Monica Zak, Polisario-representanter och andra västsaharier, hade fotoutställningar och möten på Folkets Hus och Stadsbiblioteket, seminarier tillsammans med Padrigo från institutionen Freds-och utvecklingsforskning, bokbord på Fredsloppet i Slottsskogen och mycket annat.

Det blev också ett stort nätverkande med Emmaus Björkå (nuvarande Björk&frihet), olika politiska partier, förbund och föreningar som bjöds in till de olika aktiviteterna.

Nätverket Att nå ut ordnade tillsammans aktiviteter på bland annat Kulturnatta och 8 mars. Afghanistankommittén, Palestinagruppen, Latinamerikagrupperna, Svalorna, IOGT, Civis, Boliviagruppen, Tidskriften Västsahara, GAG med flera visade kortfilmer eller höll små anförande.

-Och ni minns väl EU-toppmötet i Göteborg 2001, som verkligen inte bara bestod av kravaller! Det var stora fredliga demonstrationståg för fred. På nolltid fixades dessutom ett Västsaharamöte med flera deltagande svenska EU-parlamentariker på det Fritt Forum, som pågick vid sidan av toppmötet.

Det var också ett Fritt Forum året innan på Heden med fotoutställning och bokbord i tält.

Flera kursdeltagarna på Färnebo Folkhögskolas filial i Göteborg, som hade lokal i samma hus som GAG, blev senare medlemmar i GAG. Ylva springer Marathon, Jodie är fena på sociala medier, Kattis syr Västsaharaväskor, Lovisa ordnar musiker och bär banderoller.

Många medlemmar och andra aktivister har flitigt stått utanför Turistmässan varje år och försvarat sin rätt att dela ut flygblad med ”Åk inte till Marocko!” till förvånade besökare och till marockanska företrädares förtret.

GAG har fortsatt med sitt engagemang för Västsahara. Varje år runt självständighetsdagen 27 februari och i samband med Sahara Marathon springer eller går medlemmar och kompisar med flaggor och foldrar för Västsahara i Slottsskogen.

Ylva, Lotta, Maggan och Anne har deltagit i det riktiga maratonet i flyktinglägren. Oskar och Ylva sprang dessutom en riktig maratonsträcka i februarikylan från Lerum till Göteborg 2020.

De senaste åren har två föredrag på Världskulturmuseet med Erik Hagen och författaren Lars Smith hållits. Båda drog mycket folk.

Anna Roxvall och Johan Persson har berättat om bakgrunden till sin bok Västsahara inifrån – Att svika ett folk.

På Bok och Biblioteksmässan har GAG funnits med – ibland i samarbete med Tidskriften Västsahara.

Första maj varje år sedan 15 år tillbaka deltar också GAG i ett demonstrationståg med banderollen Marocko ut ur Västsahara! I år deltog den amerikanske gästforskaren och Västsaharaexperten Stephen Zunes och hans fru i marschen. 20 personer hade dessförinnan deltagit i ett möte som GAG ordnade i mars.  Nästan lika många kom till ett möte på Stadsbiblioteket under Vetenskapsfestivalen i år 2024.

Göteborgs Afrikagrupp är en lokalgrupp av Afrikagrupperna som driver kampanjer med partnerorganisationer i Södra Afrika Mozambique, Sydafrika, Zimbabwe, Namibia och Angola. Detta arbete görs parallellt med Västsaharaarbetet.

Sören Lindh, som var en legendarisk ledare i Afrikagrupperna i många år, var den som på äldre dar startade VästsaharaAktionen med ambition att bli en lika stor och känd massorganisation som ISAK (Isolera Sydafrikakommittén). Nu skulle Västsahara äntligen avkoloniseras och Marockos ockupation upphöra.

Eftersom så inte skett, fortsätter Göteborgs Afrikagrupp envetet sitt stöd för västsahariernas kamp.

Nästa år, hösten 2025, planeras i samarbete med Tidskriften Västsahara och Svenska Västsaharakommittén en fotoutställning och föredrag med Johan Persson och Anna Roxvall på Majornas bibliotek för att uppmärksamma att det har gått 50 år sedan Marockos ockupation av Västsahara startade.

Text och foto: Lena Thunberg