Ingen mer svensk borrutrustning till Västsahara
Sedan 2008 har svenska Atlas Copco/Epiroc levererat borrutrustning och reservdelar till fosfatgruvan Bou Craa i ockuperade Västsahara. En av världens största fosfatfyndigheter finns i Bou Craa. Nu är det slut med det, skriver Western Sahara Resource Watch på sin hemsida 5 oktober.
Det är Marockos statliga gruvbolag OCP som kontrollerar den västsahariska gruvan. Vinsterna, som alltså hamnar i marockanska fickor, är ofantliga. Fosfat, som är en ändlig resurs, används främst till att framställa konstgödsel, en produkt som idag är nödvändig för kommersiell livsmedelsproduktion.
Nätverket Western Sahara Resource Watch kontaktar företag som är engagerade i affärsverksamhet i den ockuperade delen av Västsahara och uppmanar dem att avstå från denna verksamhet. Arbetet har varit framgångsrikt.
I åratal har organisationen jagat Atlas Copco utan att få svar.
2018 bildades svenska Epiroc, som varit en del av Atlas Copco och som sysslat med borrutrustning till gruvor. Epiroc tog därmed över kontrakten med det marockanska gruvbolaget, som också gäller kontrakt i själva Marocko.
Även Business and Human Rights Resource Centre har kontaktat Epiroc.
Epiroc har i september i år meddelat, att kontraktet som gäller Bou Craagruvan i Västsahara nu är avslutat och inte kommer att återupptas, skriver Western Sahara Resource Watch.
Kontroll över de västsahariska fosfatfyndigheterna är troligen en av de största anledningarna till Marockos ockupation av Västsahara, som inleddes 1975. I Marocko finns också fosfatfyndigheter.
När Spanien ”överlämnade” sin koloni Spanska Sahara till Marocko 1975, var en av punkterna i den hemliga och illegala överenskommelsen, att Spanien skulle få behålla 30 procent av fosfatinkomsterna från Marocko. Den betalningen ska ha pågått fram till början av 2000-talet.
Läs även Arto Valtonens artikel om Atlas Copco och den västsahariska fosfaten 2013 i Tidskriften Västsahara här.
Lena Thunberg