Korruptionsskandalen i EU-parlamentet: Vad händer?
I december 2022 briserade en korruptionsskandal i EU-parlamentet. Belgisk polis grep och häktade sammanlagt fem personer med kopplingar till parlamentet. De anklagades för pengatvätt, korruption samt att tillhöra en kriminell organisation. De ska ha lämnat eller tagit emot pengar i syfte att påverka beslut i EU-parlamentet. Besluten ska ha gällt Qatar och Marocko.
I samband med gripandena ska polisen ha hittat 1,5 miljoner euro i väskor och lådor i hem och på kontor.
Pier Antonio Panzeri från Italien, en tidigare ledamot av EU-parlamentet, ska ha varit spindeln i nätet. Han har haft fri tillgång till parlamentet i egenskap av lobbyist. Under sin tid som eu-parlamentariker 2004-2019 var Panzeri under 9 år ordförande för Delegationen för Maghreb-länderna. Panzeri startade senare organisationen Fight Impunity (Bekämpa straffrihet) som har samma adress som No Peace without Justice. (Ingen fred utan rättvisa) Han har erkänt delar av det han anklagas för och har gjort en överenskommelse med belgisk åklagarmyndighet: Han ska berätta allt om till exempel vilka personer han har betalat mutor till. I gengäld ska han få ett kortare fängelsestraff än de fem år som troligen väntar honom. Fängelsetiden skulle också kunna förläggas utanför fängelset.
Eva Kaili från Grekland var i december inte bara ledamot i EU-parlamentet utan dessutom en av de 14 vice ordförandena. Anklagelserna mot hennes tagande av mutor gäller bland annat positiva uttalande i samband med FIFA World Cup i Qatar. Hon förlorade sin post som vice ordförande i samband med gripandet.
Francesco Giorgi är assistent vid EU-parlamentet och har arbetat för Panzeri, Tarabella och Cozzolino. Han är sambo med Eva Kaili och ska vara en nyckelspelare i skandalen. Han har bland annat arbetat med parlamentets Delegationen för Maghreb-länderna Marocko, Algeriet, Libyen, Mauretanien och Tunisien. Han ska ha erkänt att han tillhör en organisation som används av Marocko och Qatar för att påverka beslut i parlamentet via lobbyister.
Niccolò Figà-Talamanca är generalsekreterare i frivilligorganisationen No Peace without Justice med fokus på mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatsprincipen i Mellanöstern och Nordafrika.
Marc Tarabella, från Belgien, var ledamot av EU-parlamentet från 2004 tills han förlorade sin plats i samband med att korruptionsskandalen blev känd. Han tillhörde Delegationen för Arabiska halvön.
Andrea Cozzolino, italienare, var ledamot i EU-parlamentet från 2009 tills han förlorade sin plats i samband med att skandalen blev offentlig i december.
Panzeri, Kaili, Tarabella och Cozzolino tillhörde den socialdemokratiska och demokratiska gruppen i EU-parlamentet.
I april hade de flesta av de åtalade släppts ur häkte och i stället försetts med elektronisk fotboja och/eller husarrest i väntan på rättegång.
Flera andra personer har varit föremål för utredning, bland andra Luca Visentini, generalsekreterare i ITUC, Internationella fackföreningsfederationen, som medgivit att han tagit emot 50 000 euro av Fight Impunity.
Även den marockanske ambassadören i Polen, Abderrahim Atmoun, som har varit i kontakt med Giorgi, Panzeri och Cozzolini, har tilldragit sig åklagarnas intresse. Enligt olika dokument ska också den marockanska utlandssäkerhetsstyrkan DGED ha varit inblandad.
Både Qatar och Marocko förnekar inblandning.
EU-parlamentet har vid tre tillfällen under årens lopp gått emot EU-domstolens domar att EU inte kan ha handelsavtal med Marocko som innefattar Västsahara, eftersom Västsahara inte tillhör Marocko. EU-parlamentet har i stället följt EU-kommissionens linje och därmed satt sig över sin egen domstols beslut.
Källa: Euro News 14/4: Who is who in the European Parliament Corruption Scandal?
Se även: Dagens Arena Debatt: Fisken ruttnar från huvudet. av Jonas Sjöstedt