När Sverige svek och bytte spår
15 oktober 2015 deltog Senia Bachir i ”Vägen framåt för Västsahara”, ett välbesökt möte, organiserat av riksdagsledamöter från Socialdemokraterna och Miljöpartiet i samarbete med Emmaus Stockholm i gamla riksdagshuset i Stockholm. Huvudgästen var människorättsförsvararen Aminatou Haidar, som fyra år senare fick Right Livelihood-priset, det så kallade Alternativa Nobelpriset för sitt modiga arbete för västsahariernas rätt till självbestämmande och självständighet.
Ett år tidigare, 2014, hade Socialdemokraterna och Miljöpartiet bildat ny regering.
Många förväntade sig att statsminister Löfven i sitt installationstal skulle meddela att Sverige nu erkänner Palestina och Västsahara som stater.
Det blev dock bara Palestina som erkändes, trots att det fanns ett riksdagsbeslut från 2012 om ett svenskt erkännande av Västsahara.
I slutet av september 2015 fick IKEA plötsligt inte tillstånd att öppna sitt första varuhus i Marocko. Dagarna efter meddelade Marockos utrikesminister att Marocko avsåg att bojkotta alla svenska företag i Marocko – om Sverige skulle erkänna Västsahara som stat.
I januari 2016 meddelade utrikesminister Margot Wallströms kabinettsekreterare Annika Söder att den ”genomlysning” av Västsaharafrågan som skett, lett till att Sverige inte kommer att erkänna Västsahara.
Vid Socialdemokraternas kongress 2017, efter en lång debatt, beslutades att Socialdemokraterna skulle fortsatt verka för ett svenskt erkännande av Västsahara – men inte just då. Samma beslut upprepades vid kongressen 2021.
Text och foto: Lena Thunberg