Promoe sprang för västsaharierna
Ur Västsahara 3/2016
– Jag springer för Västsaharas frihet och för att visa att Sverige måste stå upp för folkrätten och sätta press på Marocko att upphöra med ockupationen av Västsahara.
Orden är artisten Promoes. Han har sprungit Sahara Marathon i de västsahariska flyktinglägren. Loppet, rankat som ett av de tio svåraste i världen, går mellan tre av fem flyktingläger, mestadels i öknen.
I februari reste en grupp svenskar för att springa Sahara Maraton tillsammans med deltagare från hela världen. Med på resan fanns bland annat Promoe (Mårten Edh) från Looptroop Rockers samt Amanda Mannervik och Linnéa Werlid, vinnare av tävlingen Springförfrihet. Resan arrangerades av Emmaus Stockholm, Emmaus Björkå och Praktisk Solidaritet.
Sveriges regering hade nyligen meddelat att Västsahara inte erkänns, vilket går emot ett riksdagsbeslut och båda regeringspartiernas kongressbeslut. Västsahara är ockuperat av Marocko sedan 1975 i strid med internationell rätt. Inget land erkänner Marockos anspråk på Västsahara och människorättssituationen i det ockuperade Västsahara är mycket alarmerande.
Efter resan arrangerade Emmaus Stockholm ett löparsnack med Promoe och Linnéa Werlid i butiken. Moderator var Lennart Gysing, redaktör på Runners World. Promoe som försörjer sig på sin musik, dels som soloartist, dels i hiphop-gruppen Looptroop och i olika projekt, har sprungit i 25 år.
– Jag var ganska rädd inför loppet. Men när jag började springa höll jag inte igen. Andra halvan av loppet var tuff, det var väldigt mycket upp och ner, säger han.
Promoe började med löpning när han tränade handboll men när han slutade handbollen fortsatte han med att ge sig ut i skogen.
Linnéa Werlid, inte en lika rutinerad löpare, mottog beskedet att hon vunnit med ”skräckblandad förtjusning”. Vinnarna av Springförfrihet valdes bland de tävlande som sprang en runda, tog en selfie och taggade tre vänner. Första pris var resan till Sahara Marathon.
– Varför gör jag det här, tar det aldrig slut, tänkte jag många gånger under loppet, säger hon leende, och fortsätter: På många sätt var det en fantastisk upplevelse. Att vara ute i öknen och utmana sig själv.
Under besöket bodde de i värdfamiljer och mötte många människor.
– Vi såg konflikten på plats. Det gör att man vill sprida information om den. Genom att känna hur det är, vill man bidra.
– Det är så få människor i Sverige som känner till konflikten. Svenska regeringen har precis sålt ut Västsahara. Regeringen har länge sagt att de ska erkänna Västsahara som nation men bestämde sig helt plötsligt för att göra en totalomvändning, säger Promoe.