Protester mot franskt projekt i ockuperade Västsahara
Det franska energibolaget Engie har sedan 2023 börjat installera vindsnurror i ockuperade Västsahara. Det hela ska bli ett jätteprojekt med vindparker och en avsaltningsanläggning som ska ge marockanska illegala bosättare jobb på en stor odlingsanläggning. Havsvatten ska avsaltas och sedan via en lång ledning gå till odlingsområdet.
Området ligger 13 mil norr om den västsahariska staden Dahkla i den sydvästra Marocko-ockuperade delen av Västsahara. Här finns redan stora områden med växthus som ägs av bland annat det marockanska kungahuset. Där arbetar i princip bara marockaner, bosättare eller säsongsarbetare. Bevattningen har hittills skett med hjälp av sötvatten från underjordiska sjöar som nu håller på att dräneras. I växthusen odlas bland annat tomater, som sedan exporteras som marockanska varor.
Det franska bolaget har angett att projektet sker i Marocko. Ingenstans framgår det att projektet äger rum i det av Marocko illegalt ockuperade Västsahara, påpekar WSRW.
Western Sahara Resource Watch, har sedan 2019 ställt frågor till företaget om det planerade projektet utan att få relevanta svar – eller inga alls.
Engie anser att företaget har rätt att sluta avtal med den marockanska staten om bland annat avsaltningsfabriken i Västsahara.
Ändå har Marocko ingen legal rätt att befinna sig i det ockuperade området. Det västsahariska folket har en internationellt erkänd rätt till självbestämmande, skriver WSRW i en artikel på sin hemsida.
Det västsahariska parlamentet, stationerat i flyktinglägren i Algeriet, gjorde ett uttalande mot projektet 27 juni 2024.
– Det västsahariska parlamentet fördömer å det skarpaste bolaget Engies aktiviteter, som befäster Marockos illegala ockupation av Västsahara.
– Vi kräver att alla projekt och aktiviteter från Engies avslutas, sa parlamentets talesperson Abdalahi Elmerkhi