Marockansk propaganda mot norska studenter
Den 20 maj publicerade Marockos ambassad i Oslo ett uttalande på sin hemsida om att norska studenter inte har tillträde som observatörer till rättegångar i Marocko utan ackreditering – och att detta skulle gälla även i Norge. Uttalandet skickades också till vissa norska tidningar.
Detta fick Norges utrikesminister att deklarera att norska rättegångar är öppna för alla; såväl utländska som inhemska medborgare. Detta är huvudregeln.
De två norska juridikstudenterna och observatörer, Kjersti Brevik Möller och Vegard Fosso Smievoll, avvisades från Västsahara 19 maj vid passkontrollen på El Aaiúns flygplats – dagen före rättegången mot västsahariskan Nazha El Khalidid. Samma dag avvisades också sex spanska jurister, som också anlänt för att bevaka rättegången.
Nazha El Khadiri filmade en protestmanifestation i den Marocko-ockuperade västsahariska huvudstaden El Aaiún i december 2018. För detta ”brott” riskerar hon två års fängelse. Anklagelsen enligt de marockanska myndigheterna är att hon har utgett sig för att vara journalist.
Rättegången mot Nazha El Khalidi sköts upp från 20 maj till 24 juni. Det var andra gången den sköts upp, troligen på grund av den uppmärksamhet rättegången fått.
Att skjuta upp rättegångar mot västsaharier som protesterar mot Marockos ockupation är vanligt förekommande, när media och omvärlden visar intresse. Så skedde bland annat vid rättegångarna mot de så kallade Gdeim Izik-fångarna flera gånger. Genom att i sista minuten skjuta upp rättegångar hoppas man trötta ut långväga observatörer. Ett annat sätt är naturligtvis att avvisa observatörer, så att så få som möjligt kan se och höra vad som händer under rättegångar. Ännu ett sätt har varit att förlägga rättegångar till helger som exempelvis jul.
Vid manifestationen i El Aaiún i december 2018 greps Nazha El Khalidi men släpptes efter några timmar. En rättegång skulle ha ägt rum i mars men sköts upp till 20 maj. Nu är den alltså uppskjuten igen en månad.
Två veckor innan Nazha El Khalidi greps i El Aaiún besökte hon Sverige inbjuden av Emmaus Stockholm. Där talade hon bland annat vid MR-dagarna i Stockholm. Tidskriften Västsahara gjorde också en längre intervju med henne.
Lena Thunberg