Sören – de afrikanska befrielserörelsernas äkta vän
Sören Lindh, en av Afrikagruppernas pionjärer och den främsta aktivisten för Västsahara avled 11 maj 2020 efter många års kamp mot en svår kronisk sjukdom. Men hans största kamp de sista åren var det intensiva arbetet för Västsahara – Afrikas sista koloni.
I oktober 2018 arrangerade Afrikagrupperna ett firade av hans 80-årsdag på Solidaritetshuset i Stockholm. Den här artikeln publicerades i Tidskriften Västsahara nr 4/2018:
– Om ingen gör något nu, så finns det ingen framtid för Västsahara! Det sa Sören Lindh uppmanande när han firades på sin 80-årsdag i Solidaritetshuset i Stockholm.
Själv har han framför allt stått i förgrunden för det svenska anti-apartheidarbetet i Sydafrika, Isolera Sydafrikakommittén (ISAK).
På äldre dagar startade han VästsaharaAktionen, ett nätverk för alla svenska organisationer som arbetar för Västsaharas sak. Tanken var att detta nätverk skulle fungera som ett paraply i likhet med ISAK. Via hemsidan www.vastsaharaaktionen.se fick cirka 300 aktörer ständig information.
När kroppen sviktade, sviktade också hemsidan. Den finns kvar men uppdateras inte. Men Sörens engagemang i Västsaharafrågan sviktar inte. I födelsedagspresent önskade han sig en insamling till Afrikagruppernas arbete för Västsahara.
– FN är svagt som inte ens kan genomföra det man skrivit i sina egna dokument. Därför måste man mobilisera alla läskunniga krafter som finns. Orättvisorna mot Västsahara måste bekämpas. Vi har rätt! Det ska vi visa dem!
– Nu gäller det att mobilisera, att knyta experter som till exempel kan folkrätt till sig. Västsahara ska lämnas tillbaka till västsaharierna!
Vem lever då upp till Sörens ambitionsnivå?
– Det finns en grupp idag som borde få världsmästerskap i litenhet och dubbelt världsmästerskap i effektivitet: Nätverket Western Sahara Resource Watch (www.wsrw.org), säger Sören.
– Med hjälp av experter öser de ut tung information om rovjakten på Västsaharas råvaror; fisk, fosfat och grönsaker.
WSRW är ett internationellt nätverk som kartlägger och aktivt söker upp och informerar företag med verksamhet i den ockuperade delen av Västsahara. De sprider information på sin hemsida www.wsrw.net på engelska, spanska, tyska, franska och arabiska. Deras arbete har bland annat lett till avinvesteringar i ett stort antal företag med sådan verksamhet. En del företag har också lämnat Västsahara, främst företag engagerade i fosfathandel och prospektering efter olja.
Sara Eyckmans från WSRW kom ända från Bryssel för att fira Sören i Stockholm i oktober 2018.
Lena Thunberg