Västsahara och Tunisien på Bokmässan
Det krävs påtryckningar och agerande från EU för att situationen i Västsahara och Tunisien i Nordafrika ska ändras. Det menade Senia Bachir, Polisarios representant i Sverige och Hamza Nasri, människorättsförsvarare från Intersection Associtation, en organisation som arbetar för att stärka mänskliga rättigheter med särskilt fokus på HBTQI-personer i Tunisien.
Det var på Bokmässans Globala torg i Göteborg 29 september som de två pratade om situationen i sina hemländer. Scenframträdandet var arrangerat av Artikel2 (tidigare Emmaus Stockholm) och leddes av dess programchef Sinan Ferhan.
-I Tunisien förtrycks och förföljs minoriteter och marginaliserade grupper, sa Hamza Nasri, som själv tvingats fly till Sverige.
Västsahara är till stora delar ockuperat av Marocko. Västsaharafrågan ligger på FN:s bord. I oktober ska FN:s säkerhetsråd åter diskutera och fatta nya beslut.
– I två år försökte FN-sändebudet Staffan de Mistura ta sig in i ockuperade Västsahara. När han till slut nyligen lyckades, berodde det på att EU känt sig tvingade att agera mot Marocko, som alltså stoppat Staffan de Mistura från att fullfölja sitt uppdrag, sa Senia Bachir.
-Äntligen fick västsahariska människorättsförsvarare och aktivister, som ständigt förföljs, fängslas och torteras av marockansk polis, träffa den person som har som uppgift att rapportera till FN om situationen i ockuperade Västsahara. Det var naturligtvis en stor glädje för dem, sa Senia Bachir.
Enligt Reportar utan gränser är Västsahara en vit fläck på kartan. Ockuperade Västsahara är i princip ett stängt område för omvärlden. Oberoende journalister och representanter för civilsamhällesorganisationer stoppas av marockanska myndigheter.