Västsahara på Bokmässan i Göteborg
På Globala torget på Bokmässan i Göteborg 26 – 29 september hade Afrikagrupperna och Tidskriften Västsahara en gemensam monter med temat Västsahara. 10 aktivister turades om att stå i montern under de fyra dagarna.
Det var många människor som stannade till för att prata, titta på böcker och foldrar, lägga en slant i Världens barnbössan och skriva en hälsning till Aminatou Haidar, som dagen innan Bokmässan öppnade, blivit utnämnd till en av fyra pristagare till Right Livelihoodpriset. 125 personer, kända och okända, skrev en personlig hälsning till henne.
– Nu är det kvinnornas tid. Även de som har funnits i skymundan har plötsligt uppenbarats för alla. Det är väldigt fint att Aminatou Haidar har fått Right Livelihoodpriset. Det är som en glipa i muren. Den kommer att vidga sig. Aminatou Haidars och många andras kamp och mod har nu blivit synligt. Det stärker andra kvinnor, sa Marita Ulvskog, tidigare EU-parlamentariker och kulturminister (S).
– Aminatou Haidar är en kämpe väl värd Right Livelihoodpriset. Det är också betydelsefullt, eftersom Västsaharafrågan kommer att uppmärksammas mer. Vi är ledsna för att Västsaharafrågan varit så bortglömd, sa Johan Büser, riksdagsledamot (S).
På stora scenen framträdde författaren Monica Zak, som bland annat berättade om tillkomsten av sina två böcker om strutspojken från Västsahara, som kom bort i en sandstorm. Liksom många av hennes böcker om barn och ungdomar från olika delar av världen, har dessa ungdomsböcker lett till engagemang på skolor; utställningar, dikter, filmer, besök i Sverige och inspiration till barn både i Sverige och andra länder.
Pojken som levde med strutsar är översatt till spanska, franska, arabiska och nu senast till – esperanto.
Se scenframträdandet här.
Lena Thunberg